Proměňte jednoduchá jídla v gurmánský zážitek se správně zvoleným dipem. Dipy jsou skvělým způsobem, jak zvýraznit chuť masa a zeleniny, navíc přidají pokrmům nový rozměr a zároveň je udělají zajímavějšími a chutnějšími.
Skvěle vyladěné grilování není jenom o přípravě masa či zeleniny. Zejména během letních grilovaček se dipy využívají nejvíce, hodí se totiž nejenom k masu, steakům, rybám, ale i k čerstvé či grilované zelenině a hranolkům. Bez chutné studené omáčky v podobě dipu to není zkrátka ono!
A co to vlastně ten dip je?
Slovo dip je převzatý název z angličtiny, který pochází ze Spojených států amerických a v překladu to znamená namočit či ponořit. V českém překladu to znamená spíše slovo omáčka, je lepší však využívat slovíčko dip, neboť by si mohla řada lidí myslet, že jde o omáčku svíčkovou či rajskou.
Dip má hustou konzistenci, která se většinou skládá z majonézy, jogurtu, zakysané smetany, různých ingrediencí a koření. Má širokou škálu využití, a to nejenom při grilovaní, připravuje se i k různé zelenině, tortillám, nachos či hranolkám. Nezapomeňte, že je lepší si dip připravit vždy dopředu a nechat ho uležet pár hodin v lednici, díky tomu se chutě lépe propojí.
V supermarketech naleznete velké množství různých druhů dipů i dressingů, ty však mohou obsahovat chemii, a ještě jsou zbytečně drahé. Proč si tedy nevyzkoušet dip vlastní, když je jeho příprava tak jednoduchá a rychlá! Díky tomu budete vědět, co přesně obsahuje, a navíc můžete kombinovat své nejoblíbenější přísady podle svého gusta!
VYZKOUŠEJTE NAŠE TIPY NA JEDNODUCHÉ DIPY
BYLINKOVÝ DIP
Bylinky dodávají jídlu nezaměnitelnou chuť a krásnou vůni. Dalo by se říct, že jsou takovým univerzálním pomocníkem v kuchyni, proto by také neměly chybět ani u pořádné grilovačky. Bylinkový dip se skvěle hodí k masu, zelenině i pečivu. Stačí pouze vzít zakysanou smetanu či jogurt, nasekat bylinky dle chuti, zakápnout citronovou šťávou, osolit, opepřit a máte hotovo. Pokud nemáte po ruce zrovna bylinky čerstvé, tak nezoufejte. Naši pomocníci v podobě jogurtového dressingu a bylinkové marinády vám pomohou vykouzlit chutný dip během chviličky.
ČESNEKOVÝ DIP
Česnekový dip je prostě klasikou, která nikdy neomrzí. Navíc jeho příprava je hotová raz dva! Stačí smíchat pouze zakysanou smetanu, česnek a podle chuti osolit a opepřit. Nebojte se ani použít čerstvou bylinku, jako je pažitka nebo petrželka. Pokud byste chtěli dip ozvláštnit vyzkoušejte i medvědí česnek. Česnekový dip se hodí k pečenému kuřeti, grilovaným vepřovým žebírkům i zeleninovým špízům.
PEPŘOVÝ DIP
Pepřový dip je ideální doplněk ke všem grilovaným masům a steakům. Jeho výrazná a kořeněná chuť dodá vašim pokrmům nezapomenutelný šmrnc. Pro intenzivnější chuť i vůni je lepší vždy před přípravou pepř rozdrtit v hmoždíři.
Dip si připravíte raz dva pomocí zakysané smetany či majonézy, nadrceného barevného pepře, dijonské hořčice a trochou citronové šťávy. Vše důkladně promíchejte a dle chuti ještě osolte.
Vyzkoušejte naši pepřovou marinádu, která je všestranným pomocníkem v kuchyni. Hodí se totiž nejenom k marinování všech druhů mas, ale hladce si z ní připravíte i dip anebo poslouží jako základ pro pepřové omáčky.
PIKANTNÍ CHILLI DIP
Pikantní dip je skvělý způsob, jak dodat jídlu pořádný říz. Tento dip, který kombinuje krémovou texturu se štiplavými a kořeněnými ingrediencemi, je ideální k masu, zelenině, tortille, nachos, hranolkám i do burgerů.
Chilli dip si připravíte smícháním kombinace majonézy a zakysané smetany, pálivé omáčky (jako je sriracha či tabasco), nasekaných chilli papriček, uzené papriky, soli a pepře. Dle chuti můžete zakápnout také citronovou šťávou či přidat prolisovaný česnek. Skvělým pomocníkem je i kořenící směs mexiko mix, která se jednak hodí k přípravě dipu, tak i pomazánek, na masa i zeleninu a všechny pokrmy, kde chcete docílit pikantní chuti.
TZATZIKI
Tzatziki pocházejí z Řecka, kde se podávají skoro ke všemu. Tradičně se nacházejí v řeckém gyrosu nebo kebabu v podobě zálivky. Řekové je podávají i jako předkrm a rozhodně nesmí chybět u žádného grilovaného masa nebo zeleniny. V našem portfoliu kořenících přípravků nabízíme samozřejmě vyladěnou směs právě na tzatziki. Díky této směsi koření máte usnadněnou přípravu právě tohoto řeckého pokrmu z okurek. Navíc se hodí i pro dochucení zeleninových salátů, jogurtových dresingů i dipů.
Okurku oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přes sítko nebo v utěrce vytlačte z okurky přebytečnou šťávu a promíchejte s jogurtem. Čím hustší jogurt zvolíte, tím lepší tzatziki budou. Následně přidejte koření a vše dobře promíchejte. Dle chuti osolit a opepřit. Ideální je nechat salát vychladit v lednici.
GUACAMOLE (AVOKÁDOVÝ DIP)
Mexický dip z avokáda, který se hodí nejenom k masu, ale i zelenině, nachos, tortillám, do burgerů nebo jen tak na opečené pečivo a ke spoustě dalších pokrmů. Guacamole navíc vydrží v uzavřené nádobě několik dní.
A jak na to? Zralé avokádo oddělte od šlupky a pecky. Vložte do mísy a vidličkou rozmačkejte, přidejte nadrobno nasekanou cibulku, chilli papričky, koriandr, římský kmín a sůl. Vše pečlivě promíchejte a zakápněte šťávou z citronu. Následně přidejte ještě nadrobno nakrájená rajčata a můžete podávat.
ORIENTÁLNÍ KARI DIP
Exotický voňavý dip, dodá vašim pokrmům nádech orientální kuchyně. Jemná krémová textura v kombinaci s charakteristickou chutí kari koření je ideální ke grilovaným a pečeným kuřecím prsům, vepřovým kouskům nebo rybám. Skvěle se hodí i k zeleninovým špízům, pečeným bramborám nebo naan chlebu. Tento dip je také vynikající jako omáčka do sendvičů, tortill a hamburgerů.
Recept na kari dip je jednoduchý, vytvořte kombinaci zakysané smetany a jogurtu, přidejte kari koření, med, prolisovaný česnek a nadrobno nasekanou jarní cibulku, dle chuti osolte a opepřete. Vše řádně promíchejte a máte hotovo. Před podáváním můžete dip dozdobit nasekaným čerstvým koriandrem.
KEČUP
Kečup vyhrává snad u všech dětí, tím pádem nesmí chybět na žádném stole. Vyzkoušejte náš recept na domácí kečup. Perfektně chutná nejenom s masem, ale hodí se i celoročně na špagety a k hranolkům.